Pike Place Market MarketFront Entrance

4-story, 9,290-m² (100,000-ft²) addition connected to Seattle’s historic Pike Place Market, featuring a pavilion, enhanced public and artisan retail space, a community center, low-income housing, and a 300-stall garage all built into a steep hillside and bridging a train tunnel located directly below. This is the first addition to Pike Place Market in over 40 years, replacing an existing surface parking lot left vacant since a building burned down decades ago. Structural challenges included design for the underground parking located in the garage basement that spans the northern terminus of a main Burlington Northern Santa Fe train tunnel, and with less than 1 m (3 ft) of clearance. During construction, the project’s phasing maximized available space following removal of an adjacent highway viaduct. The addition now serves as a main public entry point to Seattle’s renovated waterfront. The project was awarded LEED Gold.

Architect: The Miller Hull Partnership